14.11.11

Dünyanın En Büyük Akvaryumları

Monterey Körfezi Akvaryumu:
9.000 m³’lük bir ve 1.500 m³’lük iki akvaryuma sahiptir.
Yaklaşık 550 tür mevcuttur.
13 inç ile 30 inç arasındaki camlardan yapılmıştır.
420 çalışanı vardır ayrıca 900 gönüllüsü vardır.
Her yıl yaklaşık 18 milyon kişi ziyaret etmektedir.
Charles davis baş mimarıdır.
Kar amacı gütmeyen bir akvaryumdur.

886, Connery Roa Montereyi, Kaliforniya, ABD
Dünyadaki en iyilerden biri olan Monterey Bay Akvaryumu, turistlerin Monterey'i ziyaret etmelerinin bir numaralı nedeni. Dünyadaki en büyük su tankına sahip akvaryum, onun içinde yaşayan nadir türleriyle de mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Monterey Bay Akvaryumu'nda deniz hayvanlarının günlük rutinlerini gözlemleyebilir, beslenmelerini ve diğer aktivitelerini izleyebilirsiniz. Monterey Bay Akvaryumu'nda çocuklar da unutulmamış. Onlar için ayrılan özel bölümde çocuğunuz hem eğlenebilir hem de küçük yaşta sualtını ve tüm doğayı koruma bilincine sahip olabilir.
Normalde sabah saat 10.00'da açılıp akşam 18.00'a kadar hizmet veren akvaryum, yaz aylarında kapılarını 09.30'da ziyaretçilerine açıyor. Akvaryumda ziyaretçilerin geçirdiği ortalama süre 2,5-3 saat, ama yine de bütün gün kalmak isterseniz keşfedecek sualtı zenginlikleri sınır tanımıyor. Eğer kalabalıktan hoşlanmıyorsanız, özellikle öğleden sonra 14.00'dan sonra ortalık biraz daha tenha oluyor. En yoğun ziyaretçi akınına uğradığı yaz aylarında da özellikle salı, çarşamba ve perşembe günleri ziyaret için ideal zamanlar. Farklı panel ve etkinliklerle daha da özel bir akvaryum ziyareti yapabilmek için gitmeden önce günlük programları öğrenmenizi tavsiye ederiz.
Akvaryumun giriş ücreti yetişkinler için 24,95 Dolar, çocuklar için 15,95 Dolar.



Okinawa Churaumi Akvaryumu:
Okinawa ilinin on bir şehirden biri olan Okinawa'nın Motobo kasabasındaki Ocean Expo Park'ta bir akvaryumudur.
Atlanta'daki Georgia Aquarium'dan sonraki en büyük akvaryumdur ve ana tankı 7.500 metreküp su alır.










Shedd Akvaryumu:

Shedd akvaryumu 1929 yılında açılan, dünyanın en eski akvaryumlarından birisidir. Sürekli yenilenmiş, yeni teknoloji ürünleriyle desteklenmiş deniz akvaryumlarında birçok deniz canlısına doğal ortamları sağlanmıştır.
Vahşi resif ( wild reef ) ortamında birçok tropikal balık, mercan ve tabiki köpekbalıkları bulunduran bu dev akvaryumlarda, balinadan en küçük deniz canlısına kadar binlerce canlı türünü görmek mümkündür.
Tüm balıklar ve deniz canlıları ile ilgili detaylı bilgiler de verilmiş. Çocukların ve en az onlar kadar yetişkinlerin de çok ilgisini çeken bu dev akvaryum kompleksi, Amerika Birleşik

Devletlerinde Michigan gölü kenarında Chicago’da bulunmaktadır.
Yolu düşen olursa adres;
John G.Shedd Aquarium
1200 Lake Shore Drive
Chicago , Illınois , USA

Georgia Akvaryumu: 
Dünyanın en büyük akvaryumudur.

İlginç deniz canlılarını yakından tanıyıp, köpek balıkları ve balinalara dokunmak, özel günlerinizi farklı organizasyonlarla geçirebileceğiniz özel bir mekan.
Adını aldığı şehir Georgia’da 2005 Kasımında açılan Georgia Akvaryum 8 milyon galon deniz suyuyla ziyaretçilerine hiç yaşamadıkları bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Akvaryum aynı zamanda dünyanın en büyük akvaryumu ünvanınıda elinde bulunduruyor.
Diğer akvaryumların aksine Georgia Akvaryumu’nda ziyaretçiler rahatlıkla köpekbalıklarına dokunabiliyor, denizyıldızlarını ve denizanalarını çok yakından gözlemleyebiliyorlar. Bu tecrübeyi yaşamak isteyen cesur ziyaretçilerini bekleyen Georgia Akvaryumu, ömür boyu unutulmayacak bir maceraya ev sahipliği yapıyor. Daha az adrenalinli bir program yapmak isterseniz 3D Harikalar şovu, 4D Sinema Salonu ve hatta akvaryumun özel olarak düzenlediği caz konserleri tam size göre! Eylül 2007′de yapılan şarap tatma organizasyonu da akvaryumun dikkat çeken yan etkinliklerinden sadece biri.
Güvenlik önlemlerinin çok sıkı olduğu akvaryumda kalabalıktan kaynaklanan herhangi bir karmaşa söz konusu değil. Çocuklar için bir yaz kampı ve eğitim programı sunan akvaryum, onları doğum günlerinde de yalnız bırakmayıp çocuklara özel doğum günü partileri düzenleniyor. Sosyal sorumluluk projeleri konusunda da oldukça duyarlı olan akvaryum, yürüttüğü 4R projesiyle takdir topluyor. Proje kapsamında yaralı sualtı hayvanları iyileştiriliyor, bozulmuş ekolojik dengeler düzenlenmeye çalışılıyor ve soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan türler koruma altına alınıyor. Şu an itibariyle uygulamada olan iki 4R projesi: Beluga Balinaları ve Deniz Aslanları’nın korunması. Dilerseniz bağışlarınızla bu projeye katkıda bulunabilirsiniz.
Akvaryum yaz aylarına özel, pazartesiden perşembeye 8.00-18.00, cumadan pazara kadar 08.00-19.00 saatleri arası hizmet veriyor. Giriş yetişkinler için 24 Dolar, 55 yaşın üstündekiler için 20 Dolar, 3-12 yaş çocuklar için ise 18 Dolar. Sinema ve diğer programlar, giriş ücretine dahil değil.
Adres: 225 Baker Street, Atlanta, ABD

Vancouver Akvaryumu:

Vancouver British Columbie, Kanada
Hayatınız boyunca unutamayacağınız bir gece yaşayın: Yüzgeçsiz dev beyaz balinalar Beluga'ları izleyerek uyumanın keyfine varın!
1950 yılında okyanusbilimci üç profesör tarafından açılan Vancouver Akvaryumu, en önemli ve büyük akvaryumlar arasında ön sıralarda. Sadece büyüklüğü ile değil, aynı zamanda sualtı araştırmalarına yaptığı katkıdan dolayı da taktir toplayan akvaryum, özellikle çocukların uğrak mekanı. 300 balık türü, neredeyse 30 bin omurgasız, 56 amfibi ve sürüngen türüne ev sahipliği yapan akvaryumda yaklaşık olarak 60 adet memeli ve kuş bulunmakta. Kar gütmeyen bir organizasyon olduğundan Vancouver Akvaryumu tüm eforu eğitim, araştırma ve organizasyonlara harcıyor.
Vancouver Akvaryumu'nun alternatif programları da heyecan verici. Arzu ederseniz dünyanın en büyük beyaz balinaları Beluga'ları kendi dünyalarında tanıyabilir, onları eğitmeyi öğrenebilirsiniz. Ya da hayatınız boyunca unutamayacağınız bir deneyim için, gece programına kalabilir ve keyifli bir yemekten sonra el ayak çekilince Beluga'ları izleyerek uyumanın büyüsüyle yaşamınızda belki de farklı bir pencere açacak bambaşka bir deneyim yaşayabilirsiniz. Çok çeşitli akvaryum programları ve fiyatları hakkında gitmeden önce bilgi almanızda fayda var.
Yılın 365 günü açık olan akvaryum, yaz aylarında sabah 09.30'dan akşam 19.00'a kadar açık. Tenha bir zamanda akvaryumu ziyaret etmek isterseniz, sabah 11.00'dan önce ya da öğleden sonra 14.30'dan sonra gitmeyi tercih etmelisiniz. Yetişkinler için ücret 19,95 Dolar, 4-12 yaş arası çocuk 11,95 Dolar, 13-18 yaş arası gençlere ise giriş ücreti 14,95 Dolar.

Sidney Akvaryumu:

Aquarium Pier, Darling Harbour, Avustralya
Köpekbalıklarına meraklıysanız hiç düşünmeyin, Avustralya'ya hemen bir bilet ayırtın ve dünyanın en gizmeli hayvanlarını evlerinde ziyaret edip 300 kilo ağırlığındaki dev köpekbalıklarını saatlerce izlemenin keyfine varın!
1988 yılında hizmete giren Sidney Akvaryumu, dünyanın en geniş akvaryumlarından biri. Her yıl onbinlerce turist, sırf bu akvaryumu görebilmek için Sidney'e akın ediyor. Tüm dünyanın sualtı dünyasının zenginliklerini yansıtmayı tercih eden diğer akvaryumların aksine Sidney Akvaryumu, Avustralya kıtasına has ekosistemi ve deniz yaşamını göstermeyi tercih ediyor. Bu farklı çıkış noktası Sidney Akvaryumu'nu alanında en özellerden biri haline getiriyor. Avustralyalı mimarlar tarafından tasarlanan ve inşası neredeyse iki yıl süren akvaryum, dev dalga şekliyle de dikkat çekiyor.
Dünyanın tür açısından en geniş köpekbalığı akvaryumuna sahip Sidney Akvaryum'undaki bazı köpekbalığı türleri ağırlık olarak 300 kilo, boy olarak da üç metreye kadar çıkabiliyor. 11 bin 500'ün üzerinde canlı bulunan akvaryumda, foklardan timsahlara kadar birçok değişik türü gözlemleyebilirsiniz.
Akvaryuma giriş yetişkinler için 24,75 Avustralya Doları; çocuklar için ise 10,80 Avustralya Doları. Ailece gelenler için özel paketler olduğu gibi, öğrencilere de indirim uygulanmakta. Sualtı meraklılarına özel kombine biletler, yetişkinler için 64 Avustralya Doları. Akvaryumun minik müdavimleriyse, kombine biletlere yalnızca 34,50 Avustralya Doları karşılığında satın alabilirsiniz.
Sidney Akvaryumu'na kadar gitmişken, isterseniz akvaryumun ‘Bir Hayvan Evlat Edinin' kampanyasına katılabilir, Avusturalya'nın tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış sualtı türlerini kurtarmaya katkıda bulunabilirsiniz. Dilerseniz bu kampanyayı bir arkadaşınıza da hediye edebilirsiniz. Sidney Akvaryumu'nun sosyal içerikli projeleri bununla da sınırlı kalmıyor. Kendi bünyesinde bir yardım derneği de bulunduran Sidney Akvaryumu, duyarlı ziyaretçilerin bağışlarıyla doğal hayatın korunmasına katkıda bulunuyor. Akvaryum, 09.00–21.00 saatleri arasında açık. “Sidney'e yapılan hiçbir yolculuk Sidney Akvaryumu'nu görmeden tam değildir” sloganına sahip akvaryum, Avustralya'ya kadar gitmişken mutlaka görmeniz gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder