11.11.11

Cichlidlerin Evrimi Yanılgısı





Cumhuriyet Bilim Teknik dergisinin 26 Temmuz 2003 tarihli sayısında "Afrika Göllerinde Evrim Hızlı" başlıklı bir yazı yayınlandı. Yazıda Walter Salzburger ve Axel Mayer isimli araştırmacıların Afrika'daki Tanganika, Malawi ve Victoria göllerinde yaptıkları bazı araştırmalardan söz ediliyordu. Bu göllerde yaşayan Cichlid balıklarıyla ilgili bazı türleşme iddiaları ortaya koyan araştırmacılar bunu evrimsel bir gelişim olarak gösteriyor ve bu süreç sırasında balıkların geçirdikleri genetik değişimleri gün ışığına çıkarmayı hedeflediklerini belirtiyorlardı. 

Ancak bu haberde sözü edilen türleşme, evrim teorisinin öngördüğü şekilde bir türleşme değildir. Evrim teorisinin iddialarına göre, canlıların önceden sahip olmadıkları özellikleri kazanmaları gerekmektedir. Ayrıca teori günümüzdeki tüm çeşitliliğin tek hücreli bir canlıdan evrimleşmiş olduğunu ileri sürdüğüne göre, böyle bir sürece dayanak gösterilecek türleşmenin de genetik bilgi kazanımına dayanma şartı olduğu açıktır. 

Oysa Cichlid balıklarıyla ilgili sık sık gündeme gelen türleşme iddiaları bu şartları gerçekleştirmemektedir. (Evrimcilerin eski göllerde türleşme iddialarına verilmiş bir cevabımızı aşağıda verdiğimiz linkten okuyabilirsiniz). Daha önce de açıkladığımız gibi, bu gibi örneklerde bir "evrim" olmadığı açıktır. Haberde geçen "türleşme, gerçekte varyasyonlar dahilinde gerçekleşen yani mikro-evrimle ilgili bir olaydır. Yeni genetik bilgi ortaya çıkmadığı için, evrimden söz edilemez. 

CBT'ye mikro-evrim örneklerini yanlış yorumlayarak bu gibi örnekleri tüm canlıların ortak bir atadan geldikleri varsayımına delil gibi göstermeye çalışmaya bir son vermesini tavsiye ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder