13.11.11

Akvaryumdaki yosunlaşma sebepleri ve çözümü

Akvaryumlarda oluşan yosunlar, aslında sağlıklı bir akvaryum için, gayet doğal kabul edilebilir.Çünkü, yosun da bir bitkidir ve akvaryumun dengeli ortamında beslenmektedir.Ancak, aşırı büyüyen ve gelişen yosunlar, akvaryumda çirkin bir görüntü oluşturmanın ötesinde, balıklarınız ve bitkilerinizin sağlığını tehdit edecektir.Ve her akvarist, akvaryumunda zamanla bu tehditle karşı karşıya gelecektir.
Akvaryumlarda oluşan yosunların hayat kalmasının 3 temel nedeni vardır.Su, Güneş ışığı ( veya akvaryum ışığı) ve beslenme.Susuz bir akvaryum düşünülemeyeceğine göre, su dışındaki 2 yaşama nedenini kontrol ederek, yosunların gelişmesini engelleyebiliriz.
•Aydınlatmayı Azaltın:Akvaryumunuzun aydınlatmasını sürekli günlük programlarla takip edin.Bitkili akvaryumlarda dahil, günlük aydınlatma 10 saati geçmemelidir.Eğer yosun gelişimi devam ediyorsa, aydınlatmayı daha kısa saat dilimlerine düşünün.Mümkün olduğu ölçüde otomatik programlı aydınlatma kullanın.
•Balıklarınıza verdiğiniz yem miktarını azaltın:Akvaryumseverlerin bir çoğu, balıklarını yemlerken büyük zevk alır ve yemlemede aşırıya kaçabilir.Balıkların yeme olan iştahları, psikolojik olarak akvaristi aşırı yemleme yapmaya iter.Aşırı yemleme, akvaryumdaki fosfat seviyesini arttırır ve yosunlaşmaya sebep olur.Böyle bir durumda yemin az miktarlarda, özellikle balıklarınızın ve yemin türüne göre, 5 dakika da tüketecekleri miktarda verilmesinde fayda vardır.Balıklarınızı beslenme saatinden sonra dibe çökmüş fazla yemler, mümkünse bir kepçe veya vakum hortumlama yapılarak toplanmalıdır.
•Su Değişiklikleri:Yosun gelişimini engellemenin en önemli etkeni kısmi su değişiklikleri yapmaktır.Su değişiklikleri yosunların gelişimine yardımcı olacak, onlar için besin değeri taşıyan mikroorganizmaların ve zehirlerin yokedilmesini sağlar.
•Sürekli Su Kontrolu ve Temizliği:Su koşullarının düzenli olarak test edilmesi gerekir.Akvaryumunuzdaki fosfat miktarı ölçülerek, fosfat gidericiler yardımıyla yosunların gelişimini engelleyebilirsiniz.Ayrıca, nitrat testlerinin de düzenli yapılmasında fayda vardır.
Akvaryum temizliğinde camda yada akvaryum dekor ve kayalarında gözlemlenen yosunların temizlenmesi gerekir.Temizlemede problem yaşanan kayaları akvaryumunuzdan kaldırınız.
•Bitkilerinizin Bakımını Yapın:Bitkili akvaryumlarda, bitki bakımnın iyi yapılması gerekir.Yosunların bir kısmı, bitkilerin yaprakları üzerinde yaşamaya adapte olmuşlardır.Bitkilerin iyi bakılması, yosunların yaşama ortamlarını daraltabilir.
•Akvaryumunuzda yosun yiyen balıklar besleyin:Yosunların engellenmesinde, yukarıda sayılan maddelerin dışında, akvaryumunuzun doğal temizleyicilere ihtiyacı vardır.Akvaryumcularınızdan tedarik edebileceğiniz bu balıklar, akvaryumunuzda bir temizlik ekibi oluşturacak ve yosunların gelişmesini engeleyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder